Matteusskolan är en skola där alla barn är olika - och ska få vara det. Här får barnen lära sig att inte bara acceptera individuella skillnader, utan också uppskatta olikheter.


ALL INFORMATION PÅ DENNA BLOGG KAN ÖVERSÄTTAS TILL OLIKA SPRÅK!
Använd Translate här nedanför på vänster sida

fredag 19 augusti 2022

Första veckan i 1A

Första skolveckan

Nu har vi gått första veckans tillsammans i 1A. Det är väldigt roligt och spännande att få börja lära känna era barn. De är så härliga allihopa! 

Den här veckan har vi lagt mycket tid på värdegrundsarbete. Det har handlat om att skapa en grupp där alla känner varandra och kan känna sig trygga. Vi har bland annat skapat klassrumsregler tillsammans, där barnen fick vara delaktiga genom att rösta om vilka regler de tyckte var viktigast för oss. Meningen var att vi bara skulle välja ut tio regler, men det var så många som kändes viktiga att det tillslut resulterade i elva regler. Dessa sitter på väggen i vårt klassrum. Prata gärna om dem hemma.


I klassrummet sitter också kompissolen - en sol där varje stråle påminner om saker man kan tänka på för att vara en bra vän. För att lära oss, och påminnas om, delarna i kompissolen tittar vi på en programserie som heter Djuren på Djuris. Det är ett program som tar upp vänskap och känslor på ett lättförståeligt sätt och som man kan relatera till. Efter varje avsnitt pratar vi tillsammans om innehållet. Här är bilder på vår kompissol och från en diskussion om vänskap: 

Under veckan har vi också arbetat med svenska och börjat utforska vår arbetsbok och blivande läsebok. I arbetsboken har barnen skrivit sitt namn, ritat ett självporträtt samt en bild på sin familj. Flera av barnen kunde även skriva namnen på de som de bor tillsammans med. Vi har pratat om personerna som kommer att vara med i barnens läsebok och tittat på en karta som visar den stad där personerna bor. 
På fredagens lektion i svenska läste vi boken När mamma mu mötte kråkan första gången och pratade om innehållet tillsammans. 

Fredagen bjöd även på den första mattelektionen i årskurs 1. Vi bekantade oss med tallinjen och siffran 1. Här är en bild ur barnens mattebok: 

Den här korta veckan har vi också hunnit med en rolig musiklektion med mycket sång och en lektion i engelska. På engelskalektionen övade på att säga våra namn och fråga vad någon annan heter: "My name is...", "What´s your name?". 

Trots att det har varit väldigt varmt både ute och i klassrummet har barnen orkat arbeta och vara engagerade på lektionerna. Vi har fått påminna om att dricka vatten och även tagit vattenpauser under lektionstid. Vi hoppas att det blir lite svalare snart. Era barn har också varit väldigt duktiga på att ta med sig sina kontaktböcker till skolan, vilket vi har blivit imponerade av. 

Nästa vecka kommer att se ut som på schemat, bortsett från att vi har Barnens dag på måndag förmiddag. Då kommer vi att leka lekar på skolgården tillsammans med barn från andra klasser.
Nu önskar vi er alla en härlig helg. 
Vi ser fram emot nästa vecka! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar