Matteusskolan är en skola där alla barn är olika - och ska få vara det. Här får barnen lära sig att inte bara acceptera individuella skillnader, utan också uppskatta olikheter.


ALL INFORMATION PÅ DENNA BLOGG KAN ÖVERSÄTTAS TILL OLIKA SPRÅK!
Använd Translate här nedanför på vänster sida

måndag 3 april 2023

1A vecka 14

 Hej! 

Förra veckan var en händelserik vecka med både snöoväder och besök på Norrköpings stadsmuseum. 

Förra veckans bokstav var C och barnen var väldigt duktiga på att komma på ord som innehöll bokstaven. En del visste att c fanns med i lunch och de flesta visste att även ordet och innehåller ett c. 

Under veckan fick eleverna den sista läsläxan i boken "Den magiska kulan". Under den här veckan ska de lämna tillbaka sina läseböcker och därmed får de ingen ny läsläxa under veckan. Efter påsklovet kommer eleverna få en ny typ av läsläxa som fokuserar lite mer på läsförståelse. Den kommer att ges ut i pappersformat. 

Eleverna fick lyssna på sista delen i berättelsen om leksaksfabriken. Vi fick veta hur det gick för Rex och de andra leksakerna. Under arbetets gång har flera elever blivit lite modigare och vågar nu kommentera delar av berättelsen inför sina klasskamrater. Barnen fick också sitt första uppdrag kopplat till arbetsområdet. De fick göra anställningsintervjuer för att få börja arbeta på leksaksfabriken. Barnen fick därför skriva sitt namn, vilken stad de bor i och vad de tycker om att leka med på ett papper. Direktören (självklart påhittad) blev så nöjd med intervjuerna att han ville anställa allihop. Idag har vi därför gjort uppdrag två där vi skrev på ett anställningskontrakt och skapade ett identitetskort. Tanken är att alla uppdrag ska samlas till en bok som eleverna ska få ta med hem när arbetsområdet är slut. 

I matematiken har vi repeterat några delar som vi har arbetat med tidigare. Dels har eleverna arbetat med uppdrag i NOMP och dels har de fått arbeta i ett mattehäfte med uppgifter i framförallt addition och subtraktion. Det är viktigt att vara uppmärksam på vilka tecken det står mellan talen, så att man inte missar när det byter räknesätt. Den här veckan har vi börjat arbeta med mätning i matematiken. Vi samtalar om gamla sätt att mäta längd på och arbetar i matteboken kring mätning. Denna vecka får inte eleverna någon matteläxa. 

Vår student Felicia har avslutat vår VFU (verksamhetsförlagd utbildning) hos oss och vi sa hej då till henne i fredags. Hon har haft lektioner i SO som handlat om ramadan och varför det firas inom islam. Vi kommer att sakna att ha henne hos oss. 

Förra onsdagen var vi som tidigare nämnt på besök på Norrköpings stadsmuseum. Besöket var kopplat till vårt tidigare arbetsområde "Livet förr". Barnen fick möjlighet att vara delaktiga i en teater som utspelade sig för ungefär 100 år sedan. Vi fick börja med att klä oss som barn kunde vara klädda förr. Sedan fick vi träffa flickan Ingrid som berättade att hennes mamma var sjuk och behövde medicin, men att medicin var dyrt och kostade hela 25 öre. Hon frågade om vi kunde hjälpa henne att tjäna pengar genom arbete i staden och vi svarade självklart ja. I teatern fick vi träffa skomakaren och hjälpa till att putsa skor, leverera skorna till handelsboden, dela ut paket till folk i staden och lära oss hur man rakar skägg av barberaren. Tillsammans lyckades vi tjäna 25 öre och kunde köpa medicin av doktorn. Barnen var engagerade i teatern och alla hade mycket roligt. 




Det snöade en hel del förra veckan och även om det kan bidra till att barnen blir extra blöta när de är ute på rast så ger det också flera möjligheter till skapande ute. På rasterna på torsdagen byggdes bland annat dessa fina snögubbar av barn från 1A: 


Nu håller snön på att smälta bort och vi får istället njuta av härlig vårsol. Nästa vecka är det påsklov och barnen är lediga från skolan. De barn som har en fritaplats och anmält närvaro får självklart vara där under lovet. Hoppas att ni alla får en fortsatt trevlig vecka. 
Hälsningar 
Emilia och Bente 

Vecka 14 
Måndag: Idrott. Läsläxan ska lämnas tillbaka. Ingen matteläxa denna vecka. 
Tisdag: Sovmorgon. Lektionerna börjar kl. 10.00. 
Onsdag: Vi leker skola från förr i tiden på SO-lektionen.
Torsdag: 
Fredag: Långfredag (helgdag) - skolan stängd. 

Vecka 15 
PÅSKLOV 

Vecka 16 
Måndag: Idrott. Ny läsläxa. Ny matteläxa.
Tisdag: Sovmorgon. Lektionerna börjar kl. 10.00. 
Onsdag: 
Torsdag: 
Fredag: Veckans ord - förhör på orden från vecka 13 samt nya ord i läxa.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar