Matteusskolan är en skola där alla barn är olika - och ska få vara det. Här får barnen lära sig att inte bara acceptera individuella skillnader, utan också uppskatta olikheter.


ALL INFORMATION PÅ DENNA BLOGG KAN ÖVERSÄTTAS TILL OLIKA SPRÅK!
Använd Translate här nedanför på vänster sida

måndag 24 april 2023

1A vecka 17

 Hej! 

Vad härligt det är att våren äntligen har kommit hit!

I svenska har vi börjat med historien om den gula draken Tussilago som läsläxa. Texten är lite mer avancerad än vad några av eleverna har läst tidigare, men det fungerar bra för de flesta. Till texten hör frågor som vi hittills har besvarat tillsammans i klassen, men som eleverna sedan ska få besvara hemma. Några elever har fått en lite lättare och mer anpassad läsläxa. 

Vi arbetar också vidare med temat "Leksaksfabriken". Vi har skrivit på anställningskontrakt, gjort identitetskort, kommit med namnförslag till vår fabrik och röstat fram ett namn. Namnet på vår leksaksfabrik är "Lekia för barn". I nästa uppdrag kommer eleverna få skriva önskelistor. 

I matematiken inom TRR har vi arbetat med varje-situationer och börjat utforska multiplikation. En viktig grund för multiplikationen ges av något som vi kallar varje-situationer. 

Exempel: Om varje barn har 4 kulor, hur många kulor har 5 barn? (4x5=) (5x4=) 

Att använda ordet "varje" gör att strukturen framträder tydligare. Eleverna har arbetat i par och sedan avslutat arbetet med individuella dokumentationer där de har skrivit likande räknehändelser ihop. 

SO-lektionerna under kommande veckor kommer att handla om samhällsfunktioner, yrken och vad som behöver finnas i ett samhälle för att det ska fungera. Vi har tittat på en bild och diskuterat vilka olika yrken vi kan se på bilden. 


Vi har äntligen fått hit våra fjärilslarver! Under förra veckan fick vi för första gången träffa våra efterlängtade fjärilslarver och därmed påbörjade vi temat "Fjärilars liv". I temat följer eleverna en fjärils livscykel och observerar noga de olika utvecklingsstadierna. Under arbetet med temat får eleverna använda nya ord för att beskriva karaktärer hos larv, puppa och fjäril. Förra veckan tittade vi närmare på larven och gjorde iordning deras bo. Vi har även luktat och känt på larvernas mat. I morse när vi kom tillbaka till skolan efter helgen märkte vi att larverna redan hade vuxit väldigt mycket. 


Veckans ord den här veckan är kopplade till vårt tema om fjärilars liv. 

I engelska arbetar vi vidare med att titta på The Game som finns på urplay.se. Till varje avsnitt arbetar vi med några sidor i vårt arbetshäfte. Hittills har vi repeterat hälsningsfraser och siffror. 

Den här veckan och fram till vecka 19 kommer vi att ha en lärarstudent i klassen. Hon heter Julia och går på universitetet här i Norrköping för att bli lärare. 

Hoppas att ni som firade Eid i helgen hade en trevlig högtid och att även ni andra hade en trevlig helg. 
Hälsningar 
Emilia, Bente och Julia 

Vecka 17 
Måndag: Idrott, läsläxan, ny matteläxa.
Tisdag: Sovmorgon. Vi börjar kl. 10.00.
Onsdag: 
Torsdag: 
Fredag: Månadssamling i mediateket. Inlämning av matteläxan. Förhör av veckans ord. 

Vecka 18 

Måndag: Första maj. Skolan är stängd. 
Tisdag: Sovmorgon. Vi börjar kl. 10.00. Ny läsläxa.
Onsdag: 
Torsdag: 
Fredag: Besök från två elever i årskurs 6 på en lektion (Emilias gamla elever). Inlämning av matteläxan. Förhör av veckans ord. 

Vecka 19 
Måndag: Idrott, läsläxan, ny matteläxa.
Tisdag: Sovmorgon. Vi börjar kl. 10.00. Fritidshemmets dag.
Onsdag: 
Torsdag: 
Fredag: Inlämning av matteläxan. Förhör av veckans ord. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar