Matteusskolan är en skola där alla barn är olika - och ska få vara det. Här får barnen lära sig att inte bara acceptera individuella skillnader, utan också uppskatta olikheter.


ALL INFORMATION PÅ DENNA BLOGG KAN ÖVERSÄTTAS TILL OLIKA SPRÅK!
Använd Translate här nedanför på vänster sida

fredag 5 maj 2023

Veckobrev årskurs 2

 Hej årskurs 2!

Nu är vädret förändligt och det är svårt att veta hur mycket kläder man ska ha på sig på morgonen. Skicka gärna med kläder som de kan skala av sig om solen kommer fram på dagen.

På söndag är det äntligen dags för tvåornas kör i DeGeer hallen. Det ska bli så kul att få lyssna till dem när de skjunger. Mer information hittar du nedan.


Svenska/ Svenska som andraspråk

Under veckan har vår student Kabriella haft flera lektioner om våra 9 vokaler, hårda, mjuka, långa och korta. Vi har arbetat med olika uppgifter och övningar och spelat memory för att öva oss på uttal och vilka ord som stavas med dubbelteckning och kort vokal, till exempel glas och glass, sil och sill. Vi kommer att fortsätta arbetet med att sortera bilder och ord och avsluta nästa vecka och VFU-perioden med ett Kahoot om stavning.

    Bildtext: Memory

Vi har också skrivit om våra upplevelser i vår upplevelsebok och fortsatt med våra boksamtal i boken Vampyren. Vi har också hunnit med att göra ord och läskedjor men även Legilexi där vi övar oss på läsflyt och förståelse. 

Vi har fortsatt arbeta med faktatexter. Förra gången fick eleverna sätta ihop rätt delar av faktatexten för att arbeta med struktur.


    Bildtext: Struktur för faktatext                  

Matematik 

I matematiken har vi fortsatt att arbeta med multiplikativ uppdelning av tal och situationer med lika grupper. Eleverna har fått särskilja situationer där de skulle te reda på antal grupper, antal per grupp respektive det totala antalet. Syftet är att använda talrektanglarna från tidigare lektioner och hopp på tallinjen som problemläsningsstrategi. För att förtydliga mer skulle eleverna bygga sin talrektangel med multilinks (se bild). Multilinks är ett material vi ofta använder oss i det praktiska arbetet och för att synliggöra lärandet.


Under vecka 18 har vår student Kajsa varit ansvarig för alla lektioner i matematik.


    Bildtext: 2 x 9                      Bildtext: 9 x 2


Obs! det har smugit in ett skriv fel i matteläxan för de elever som har fått utmaningsbladet. På andra uppgiften står det "Kaj äter hälften så många ägg som Kaj" det ska stå "Kaj äter hälften så många ägg som Maj". Observera att detta blad är frivillig och bara om eleven vill utmana sig själv.

SO

I SO har vi inom religion fortsatt arbetet med islam. Vi har läst och skrivit om profeten Mohammeds liv och övat inför avstämningen i området där vi behöver veta vilken symbol, religiös ledare, byggnad och bok, som hör till vilken religion. Vi har klippt ut bilder och sorterat i olika spalter. 


NO

I NO har vi fortsatt arbetet med NTA-lådan jord. Vi har fortsatt undersöka sand, lera och humus och testat att se vad som händer när dessa läggs i provrör med vatten. Vi gjorde även utstryksprov av de olika materialen. (Se bilder nedan)


Teknik (Rosen)

I tekniken har vi byggt med olika byggklossar och testat vad som gör byggena stabila.  

   Bildtext:  Torn av kapplastvar

Under denna vecka har vi tittat på olika köksredskap och diskuterat vilket vi tror kom först.

Bild (Solen)

På bildlektionen har vi tittat på olika konstnärer och deras verk. De har fått använda vattenfärg för att skapa en egen äng med blommor och olika nyanser av grönt.


Engelska 

På engelskan denna veckan har vi fortsatt i arbetsboken Magic. Vi har sjungit och letat ord som handlar om mat och vad vi vill ha för något på vår egen smörgås.


Övrigt:  

Besök på Kulturskolan

I början av förra veckan var vi på besök på Kulturskolan där vi fick spela instrument och sjunga igenom programmet inför konserten i De Geer hallen på söndag kl.1530. Vi har skickat hem en separat lapp med mer information till de elever som ska delta. 


    Bildtext: Cello                      Bildtext:  Kontrabas

    Bildtext:  Trumpet
   Bildtext:  Fiol

Aprils månadssamling 
Temat för träffen var trygghet på rasten och en bra kompis. Vi i årskurs två sjöng även några sånger från tvåornas kör. Efteråt fick de massor med beröm från lärare på skolan.

Fadderträff
Förra veckan hade vi fadderträff tillsammans med eleverna i årskurs fem där vi planterade solrosor. Alla elever fick en egen kruka med solros frön att plantera. Dessa står i klassrummet och vi hjälps åt med att ta hand om dem. Efter planteringen lekte vi Under hökens vingar kom tillsammans. Alla elever deltog och vi hade en mysig stund tillsammans. Väl tillbaka i klassrummet så fick alla tvåor skriva i sin upplevelsebok.


 Bildtext: plantering av solrosor med våra faddrar.


Söndag v. 18:     Tvåornas kör i DeGeer Hallen (samling 14.30). 

                           AdressDalsgatan 15, 602 32 Norrköping

                               Mapslänk: https://goo.gl/maps/EFM38XdfKBiyMPFcA


v.19

Måndag:     Idrott

Tisdag:         Fritidshemmets dag    

Onsdag:       Sovmorgon. Lektionen startar 10. Läsläxa Ugglan. Ny läxa lämnas ut. 

Torsdag:      Simning för solen. Ny matteläxa delas ut.

Fredag:     Kajsa och Kabriellas sista dag


v. 20

Måndag:     Idrott med besök av Norrköpings ungdomscirkus 

Tisdag:

Onsdag:      Sovmorgon. Lektionen startar 10.  Läsläxa tas med och ny lämnas hem. Ny matteläxa delas ut.

Torsdag:     Kristihimmelfärdsdag, skolan och fritidshemmet är stängt

Fredag:     Klämdag, skolan är stängd. Fritidshemmet är öppet för de som anmält att de behöver omsorg.


Trevlig helg!

Mvh Team 2



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar