Matteusskolan är en skola där alla barn är olika - och ska få vara det. Här får barnen lära sig att inte bara acceptera individuella skillnader, utan också uppskatta olikheter.


ALL INFORMATION PÅ DENNA BLOGG KAN ÖVERSÄTTAS TILL OLIKA SPRÅK!
Använd Translate här nedanför på vänster sida

fredag 1 september 2023

Årskurs 3

Hej, 

Nu har vi gått 2,5 vecka i årskurs tre. Vi har fått träffa och lära känna tre nya klasskompisar och jobba ihop oss i de nya klasserna. Utvecklingssamtalen har också kommit igång och kommer att fortsätta kommande veckor. 

Svenska/sva 
Vi har fått en ny arbets- och läsebok som heter "Nyckeln till skatten". Nytt för i år är att vi köpt in en läxbok som eleverna ska fylla i hemma när de läst kapitlet för er. Läxan är måndag - fredag. I skolan jobbar vi med läskompisar och på det sättet visar de att de har läst. Utöver arbetsboken så har vi ett skrivprojekt varje vecka. Nu i fem veckor tränar vi på att skriva faktatexter. Förra veckan skrev vi om solrosen, denna vecka fick eleverna skriva om valfritt land. 

Så här kan de se ut i klassrummet när de läser för varandra.





Matematik 
I matematiken kämpar vi med klockan. Vi har jobbat med hela den analoga klockan och märker att många har svårt med den. Har de att armbandsklocka får de jättegärna ha den på sig i skolan (dock ej smartwatch med ring och spelfunktioner). Många tycker även att det är svårt att beräkna tid så det önskar vi att ni hjälper oss med. Ni kan hjälpa oss genom att prata om klockan och tid hemma. Ex. om träningen börjar 17:00 och du ska klä på dig 30 min innan, hur dags behöver du klä på dig då? Eller skolan börjar 8:10 och det tar 10 min att gå till skolan, hur dags behöver du gå då? 

Engelska 
I engelskan har vi börjat jobba med en ny arbetsbok som heter Learn English. Under åk 3 så kommer vi lägga mer fokus på att prata och skriva enklare fraser på engelska. Vi har även köpt in böcker i engelska där eleverna får öva på att läsa och svara på frågor.

No 
Under några veckor kommer vi arbeta med växter och djur. Första lektionen pratade vi om en blommas olika delar, vi valde att undersöka solrosen. Eleverna ritade en solros och skrev vilket syfte de olika delarna rot, blad, stjälk och blomman har.


Veckans lektion fortsatte vi med att undersöka träd på samma sätt.

So 
I so jobbar vi med temat "Den magiska kartan". Första lektionerna har vi studerat kartan. Eleverna fick en karta och en skiss över skolgården och fick navigera till markerade ställen.

Veckans grej v. 34 "Liten, färgglad och giftig" var ledtråden till vår första veckans grej och som några hade gissat så handlade det om pilgiftsgrodan. Visste ni att den hade fått sitt namn från indianerna som doppade sin pilar i giftet? 


Veckans grej v. 35 "Världens största sandlåda" fick många förslag på vad det kunde vara. Det vi hade tänkt på var Sahara öknen. Värmerekordet i Sahara är 57 grader varmt på dagen.



Tk Rosen

På tekniken förra veckan fick eleverna i uppdrag att undersöka olika pennor. De skulle hitta vad som var lika och olika med en blyertspenna, markeringspenna och en kulspetspenna. Nästa uppdrag blev att plocka i sär kulspetspennan, rita dess delar samt att få ihop en igen. Det blev ett svettigt pass då många lyckades plocka i sär dem så mycket att vi inte fick ihop dem igen ;) 


Denna vecka handlade tekniken om datorn och vilka delar som finns där. Eleverna fick sätt ut lappar på vart de trodde de olika delarna satt.


Bild Solen


Förra veckan fick eleverna testa tekniken gångjärnsklipp.


Denna vecka har de skapat 3D- bilder


Övrigt 
Pia kommer att vara ledig de kommande två veckorna så solen kommer att ha en vikarie. Hon heter Lnda Somi och har varit vikarie på mellanstadiet hela förra terminen så hon känner till skola och många av eleverna har sett henne på skolgården. Lnda kommer på måndag och går bredvid Pia och lär känna klasserna lite innan hon på tisdag tar över undervisningen. 

På måndag kommer en ny elev till 3B, den 11/9 kommer ytterligare en ny elev. Även den kommer att börja i 3B.

v. 36
Måndag: Ny läsläxa, kapitel 3

Tisdag:   Idrott, ta med ombyte och handduk

Onsdag:

Torsdag:

Fredag: Ta med läsläxan till skolan

v. 37
Måndag: Ny läsläxa, kapitel 4

Tisdag:   Idrott, ta med ombyte och handduk

Onsdag:

Torsdag:

Fredag: Ta med läsläxan till skolan

Trevlig helg!
Mvh team 3



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar