Matteusskolan är en skola där alla barn är olika - och ska få vara det. Här får barnen lära sig att inte bara acceptera individuella skillnader, utan också uppskatta olikheter.


ALL INFORMATION PÅ DENNA BLOGG KAN ÖVERSÄTTAS TILL OLIKA SPRÅK!
Använd Translate här nedanför på vänster sida

torsdag 28 mars 2024

Solrosen

Hej

Nu är vi redan framme vid skärtorsdagen och påsklovet är i antågande. Imorgon börjar påsklovet som sträcker sig i 10 dagar. Vi ses igen måndagen den 8 april.

                    

Svenska/ Svenska som andra språk

Under dessa veckor har det varit fullt fokus på de nationella proven i svenska och svenska som andra språk. Eleverna har under tre veckor genomfört 6 olika test. Delproven har varit tala, läsa och skriva. Vi har diskuterat i grupper kring en bild, läst, svarat på frågor och skrivit berättande text samt faktatext. Nu är vi helt klara med nationella proven i dessa ämnen.

Matematik

I matematiken pågår det repetition inför de nationella proven som går av stapeln efter lovet. Eleverna arbetar både ensamma och i par. Det är roligt att gå runt och ta del av deras diskussioner när det räknar matte tillsammans. 

Påminner om att vi delar ut matteläxor varje vecka. Även dessa är repetition så det är viktigt att alla försöker göra dem. Vi har läxhjälp varje onsdag där eleverna kan få hjälp med läxan.

Engelska


På engelskan pratar vi om väder i alla dess former. Denna vecka läste vi en berättelse om en storm som välte ett träd med en trädkoja i.

No

Vi fortsätter att arbeta med kemi och att utföra olika experiment. Förra veckan fick eleverna i uppdrag att undersöka snabbaste sättet att smälta is. De skrev hypoteser, gissade på tid, beskrev ämnena. Sedan var det dags att testa sin hypotes och slutligen utvärdera. Vi fick se många kreativa försök bland annat användes varmvatten, element samt kroppsvärme.



Denna vecka har vi undersökt kallt och varmt vatten. Vi diskuterade vattnets olika faser (aggregationstillstånd), fast, flytande och gas.


So

Bronsåldern är ett spännande område i so. Ännu mer då alla skolor har möjlighet att låna en tematisk studielåda från stadsmusset. Vi lånade bronsålderlådan och undersökte alla föremål tillsammans.


Är ni sugna på att veta mer om lådan så finns en kort film på denna länk: Bronsåldern


Teknik

Många föremål i vår vardag går att sortera på många olika sätt. Eleverna har fått titta på olika tekniska lösningar som skyddar sak eller person och tekniska lösningar som är tillfälliga eller permanenta.


Bild

På bilden har de gjort informativa bilder. Här i form av trafikskyltar och varningsskyltar.



Musik

I årskurs tre ligger mycket fokus på att lära om olika instrument. Nu är det slagverk som undersök och testas.


Övrigt

Förra veckan hade vi två stycken storsamlingar i mediateket. På tisdagen fick vi besök av Hugo Bergström, Tim Schuberg och Cj Penha från Norrköpings Dolphins.  Hugo är uppvuxen i Norrköping innan han flyttade till USA och gick i skolan där. Nu är han tillbaka i Norrköping igen. Tim är uppvuxen i Stockholm men har spelat från Dolphins i 8 år. Han är lagkapten i laget. Cj är från Ohio i USA och gör sin proffskarriär i Norrköping.

Under samlingen fick vi även veta vart namnet Dolphins kommer ifrån. Från början hette laget Hagebybasket men 1992 var det dags att byta namn. Då anordnade vår lokaltidning en tävling för att komma på ett nytt namn. Hugos farfar skickade då in ett förslag som var kopplat till Kolmårdens djurpark, nämligen Norrköpings Dolphins och resten är som man säger historia.


Efter samlingen hade man möjlighet att få autografer från killarna och kön ringlade sig lång genom mediateket. Vi fick även många fribiljetter både till herrarnas och damernas matcher som gick av stapeln förra helgen. vi hörde att flera var där, kul!


Förra veckans andra samling var på torsdagen då det var "Rocka sockorna" dagen.


FN har utlyst 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenheten om Downs syndrom. I Sverige och i flera andra länder uppmärksammar man Världsdagen för Downs syndrom med att Rocka sockorna. Genom att ta på dig olika strumpor är du med på att uppmärksamma människor med Downs syndrom och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.


v. 14 

Påsklov


v. 15

Måndag    Ta med läsläxan (påsk) och matteläxan.

                  Ny matteläxa delas ut.

Tisdag      Idrott. Glöm inte ombyte och handduk

Onsdag    Sovmorgon. Skolan börjar 10

Torsdag

Fredag     Ta med matteläxan.


v.16

Måndag     Ny matteläxa och läsläxa.

Tisdag       Idrott. Glöm inte ombyte och handduk

Onsdag     Sovmorgon. Skolan börjar 10

Torsdag

Fredag    Ta med läsläxan och matteläxan.



Glad påsk och trevlig helg!

Med vänliga hälsningar team 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar