Matteusskolan är en skola där alla barn är olika - och ska få vara det. Här får barnen lära sig att inte bara acceptera individuella skillnader, utan också uppskatta olikheter.


ALL INFORMATION PÅ DENNA BLOGG KAN ÖVERSÄTTAS TILL OLIKA SPRÅK!
Använd Translate här nedanför på vänster sida

fredag 19 april 2024

Solrosen

 Hej,

Nu är vi inne i April och vädret busar med oss. Då vi är ute varje dag på rasterna så påminner vi om kläder efter väder.



Svenska/ Svenska som andra språk

Nu är det inte många kapitel kvar i Nyckeln till skatten men vi jobbar på för att avsluta det arbetet. Vi ser även att vi behöver fortsätta träna på läsförståelse så det är något som vi kommer att fortsätta med terminen ut.

Denna vecka har vi startat upp ett tema om välkända sagor. Det kommer vi jobba med ända fram till sommarlovet men på olika sätt. Under en längre period kommer vi lyssna på Roald Dahls berättelse "Häxorna". Vi lyssnar och bearbetar ett avsnitt i veckan. Vidare kommer vi varje vecka läsa en berättelse från andra kända författare och bearbeta dessa. Denna vecka var det Astrid Lindgrens berättelse om Emil som vi lyssnade på. I den korta berättelsen hittade vi tre problem som alla hade samma lösning.

Matematik

Nu pågår det nationella proven i matematik för fullt. Vi ser att alla kämpar på och gör sitt bästa så det är jätteroligt att se.

Det är många som inte lämna in sina matteläxor. Har ni svårt att göra dem hemma så finns det läxhjälp på skolan onsdagar 14:14:45 och i Marielund varje torsdag, se uppslag på skolan samt nedan.


Engelska

Veckans nya ord handlade om kalas.


No

När våren är på intågande så är det dags att plantera. I år fick eleverna många olika fröer att plantera. Det är både blommor och något som man kan äta. Dessa kommer vi att följa under tiden de växer och sedan kommer de få ta hem och plantera om dem.




Tack till alla som bidrog med kartonger så att vi kunde göra dessa finns hus till våra planteringar.


Arbetet med NTA-lådan fortsätter också. Förra veckan testade vi blandningar och vad som händer om man separerar dessa. Denna vecka fortsatte vi med nya blandningar och en lösning.



So

Idag hade eleverna ett kunskapstest om forntiden. Det innebär att det arbetsområdet nu är slut. Kommande veckor kommer vi bland annat att jobba med nordisk mytologi och Norrköpings historia.


"Båtväg över berg och genom sjöar" var ledtråden till veckans grej. Vi tänkte på Göta kanal. Visste ni att:
  • kanalen är 200 år gammal
  • det tog 22 år att bygga
  • den är 190 km lång
  • det finns 58 slussar
  • det kostade 12,3 miljarder
  • 58 000 män arbetade med kanalen
Är man sugen på en utflykt i vår/sommar så rekommenderar vi ett besök vid kanalen och någon av dess slussar.


Teknik (Solen)

Begrepp som undersökts är lodrätt, vågrätt och vinkelrätt. Det blev roliga och intressanta diskussioner om vinklar. Om det varken är lod, våg, eller vinkelrätt heter det snedrätt då? - undrade en elev.





Bild (Rosen)

På bilden gjorde de gångjärnsklipp.

Musik

I årskurs tre handlar musiken mycket om instrument. Nu jobbar de med ett instrument som alla har, nämligen rösten. Vi har fått testa olika sätta att sjunga. Denna vecka var det Rap. Vi har även tjuvstartat lite med att sjunga sånger till skolavslutningen.


Övrigt

Förra veckan dök det upp ett nytt ämne i timplanen, nämligen Frökens val. Denna gång var det spelhåla som rymdes i det nya ämnet. Vem vet, det kanske dyker upp igen.





Dessa veckor har vi haft många konflikter kring Snapchat och Tiktok. På förekommande anledning har vi därför pratat om källkritik på nätet, åldersgränser och om användning av sociala medier. Vi har även prata om GDP:er som bland annat innebär att man inte får lägga ut bilder på andra barn i sociala medier. Vi har haft goda samtal med berörda elever och vårdnadshavare och tackar för fint samarbete.


v. 17

Måndag    Ta med läsläxan och matteläxan.

                  Ny matteläxa och läsläxa

Tisdag      Idrott. Glöm inte ombyte och handduk

Onsdag    Sovmorgon. Skolan börjar 10

Torsdag

Fredag     Ta med matteläxan.


v.18

Måndag     Ny matteläxa och läsläxa.

Tisdag       Idrott. Glöm inte ombyte och handduk

                  Månadssanling

Onsdag     Första maj. Skolan och fritidshemmet är stängt!

Torsdag

Fredag    Ta med läsläxan och matteläxan.


Bra att veta!

Den 9 maj (v.19) är det Kristihimmelsfärdsdag dag, det är en röd dag och skolan är stängd. På fredagen är det en Klämdag och skolan är stängd även då. Fritidshemmet är öppet för de som anmält att de har behov av frita.


Trevlig helg! 

Mvh Team 3



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar